Gå til hovedinnhold Gå til søk

Det haster, vi må handle nå!

CO2-Hub Nord og ACT har tatt et viktig steg i retning ACTs visjon om nullutslipp. Dette er viktig for bedriftene, det er viktig for Norge og det er viktig for verden sa klyngeleder i ACT Monica Paulsen.

Verdens første karbonfangstpilot for smelteverk ble offisielt åpnet fredag 20. januar med et fullt dagsprogram. Den offisielle åpningen foregikk i Mo Industripark, med taler, ballonger og snorklipping av statssekretær Amund Vik og ble avsluttet med et åpent arrangement i regi av ACT på Vitensenter Nordland.

Et bredt panel med stort engasjement for karbonfangst.

Karbonfangstpiloten er banebrytende og avgjørende for å nå de globale målene for redusere CO2-utslipp

Panelsamtalen Vil vi lykkes med å gjøre klimateknologi til et konkurransefortrinn for norsk industri, ledet av Hildrun Hope Rydsaa (ACT) avsluttet det offisielle programmet for dagen.

Gikk du glipp av arrangementet? Se det her

Paneldeltakerne var enige om at det nå haster hvis vi skal beholde det fortrinnet Norge fortsatt har i teknologiutviklingen og det ble etterlyst virkemidler som incentivordninger og risikoavlastning fra myndighetene.

Det å være tidlig ute er avgjørende poengterte Stein Lier-Hansen i Norsk industri. Han ble støttet av Klimastiftelsen Zero og Anne Marit Post-Melbye som la vekt på at vi nå er i utrullingens tiår. Hvis du vil ha et klimaprosjekt i industrien så får du støtte til forskning og utvikling og innovasjon, men det viktigste i klimakampen nå er å ta i bruk kjent teknologi, og det finnes det ikke støtteordninger til pr i dag sa hun fra scenen. Alternativet er å bli utkonkurrert, å lykkes med karbonfangst er avgjørende for å beholde de arbeidsplassene vi har i dag, sa Frode Alfheim forbundsleder i Industri Energi.   

Samarbeid er nøkkelen

Jan Gabor i Mo industripark la vekt på at for å få til de store prosjektene så trengs samarbeid da han representerte partnerskapet bak CO2-Hub Nord fra scenen. Han ble støttet av Roy Vardheim i Gassnova som sa at samarbeid er en nøkkel for å få statlig støtte framover. Han la til at nå må alle bitene settes sammen til hele verdikjeder. Han fortalte videre at pilotanlegget på Mo har blitt et hjertebarn siden CO2-Hub Nord har kommet så langt og samarbeidet er så bredt.

MIPs Jan Gabor og Gassnovas Roy Vardheim var helt enige om at samarbeid er den eneste måten hvis man skal få til karbonfangst i stor skala. Foto: Mo Industripark/Benjamin Strøm Bøen

Det er et res på gang

Det er et res på gang, den internasjonale konkurransen er stor sa Alexandra Bech fra Sintef og EARTO –  og vi er heldigvis gjennom EØS-avtalen på team-Europa.

Alrxandra Bech Gjørv fra Sintef of EARTO sammen med Børre Jacobsen fra Northern Lights var enige om at Norge må investere for å henge med i den internasjonale konkurransen.

Det var et stort fokus på den internasjonale konkurransen. Både EU, USA og Kina satser nå store summer på å vinne kappløpet mot klimaløsninger som også medfører store markedsmuligheter og verdiskapning for vinnerne.

Statssekretær i Olje- og energidepartementet Amund Vik. Foto: Mo Industripark/Benjamin Strøm Bøen

Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Amund Vik fikk avslutte samtalen. Han svarte ut flere av utfordringene og konkluderte med at – Ja, Norge kan definitivt lykkes med å gjøre klimateknologi til et norsk konkurransefortrinn foran et lydhørt publikum i Vitensenter Nordland.

Den offisielle markeringen ble avsluttet med et åpent arrangement på Vitensenter Nordland. Oppmøtet var bra med godt over 100 mennesker i salen. Foto: Mo Industripark/Benjamin Strøm Bøen

Taler, ballonger, vitenshow, politikere, røde løpere, administrerende direktører, og panelsamtaler – lekre muffins og drikke i høye glass avsluttet dagen.

 

 

Relatert

Her finner du relaterte artikler!

Se alle