Gå til hovedinnhold Gå til søk

Helgelands fremste ambassadører på bærekraft

ACT NOW er en av storsatsingene til ACT i år, og 25 aktører går nå ut i bedriftene sine med sterk kompetanse på bærekraft – fordi det lønner seg, styrker attraktivitet, rekruttering, salg og utvikling.

– ACT NOW har gitt oss mange gode verktøy som kommer til å bli relevant i arbeidet vårt videre med bærekraftrapportering. Vi gleder oss til å fortsette arbeidet vi startet med på ACT NOW, sier Silje Fiskum Rinø, miljøkoordinator i Nova Sea.

ACT NOW er et kompetanseprogram som både har en strategisk og en konkret tilnærming til hvordan man kan jobbe med bærekraftig utvikling. Det er ACT som i samarbeid med kompetansehuset BDO har utviklet ACT NOW. Gjennom fire samlinger i Mo i Rana har bedriftene jobbet med hvordan de kan skape bærekraftige løsninger for Nord-Norge, Paris og hele verden.

 

Ny glød

På Nova Sea ser de viktigheten av bærekraftarbeid i alle avdelinger og stillinger.

– Bærekraft spiller fint på visjonen til Nova Sea for «den perfekte balansen», og vi arbeider kontinuerlig med kompetanseutvikling for å etterleve visjonen vår. Da er nettopp bærekraft et av flere områder som er viktige for oss. Nova Sea har en flott virksomhetskultur for å jobbe på tvers av fagretninger og vi ser viktigheten av bærekraftarbeid i alle avdelinger og stillinger. Derfor stilte vi med representanter fra ulike avdelinger – meg fra produksjonsledelse sjø og Siv Helberg fra HR, forteller Rinø.

Deltakelsen på dette programmet har gitt ny glød for arbeid med bærekraft.

– Det har vært en bred variasjon av typen deltagerbedrifter som har lært meg mye om hvordan bærekraft brukes i ulike bransjer. Samlingene har gitt meg et verdifullt tverrfaglig utbytte fra ulike faggrupper.

Silje Fiskum Rinø, miljøkoordinator i Nova Sea.

Rinø er glad for å kunne ta gode verktøy for bærekraftarbeid tilbake til bedriften.

– ACT NOW har gitt oss mange gode verktøy som kommer til å bli relevant i arbeidet vårt videre med bærekraftrapportering, og om ikke lenge skal vi holde et internt infomøte der vi oppdaterer ledere og mellomledere på det vi har lært fra programmet. Vi gleder oss til å fortsette arbeidet vi startet med på ACT NOW! Vi har også fått mange gode innspill og mange kilder til inspirasjon fra de andre deltakerbedriftene.

 

– Bedre forståelse

Mo Industripark deltok også på programmet, og HR-leder Kari-Anne Smith-Nilsen er svært fornøyd med utbyttet etter samlingene.

– Vi ser at bærekraftarbeid- og rapportering blir viktigere og viktigere, sier Smith-Nilsen som sitter igjen med inspirasjon og bedre forståelse av hva som kreves på denne fronten framover.

HR-leder Kari-Anne Smith-Nilsen i Mo Industriparl (nærmest).

– I fortsettelsen vil vi involvere medarbeiderne, lederne og styret i dette arbeidet. Samtidig har vi i løpet av samlingene hatt mange gode og nyttige diskusjoner og fått nye bekjentskaper. Ikke minst har foredragsholderne vært profesjonelle og engasjerende, sier Smith-Nilsen.

 

Nettverksbygging

Brønnøysundregistrene er i full gang med utarbeidelse av en bærekraftpolicy for hele virksomheten, både eksternt og internt. Dette programmet var midt i blinken å delta på som et ledd i denne prosessen.

– ACT NOW har gitt oss verktøy å ta i bruk i det store og omfangsrike temaet som bærekraft er, sier Audhild Bang Rande ved Brønnøysundregistrene.

I tillegg til kunnskap om bærekraft var det mål for virksomheten å bli bedre kjent med ACT og andre medlemsbedrifter.

Audhild Bang Rande ved Brønnøysundregistrene.

– Det er kjekt å treffe andre, og det blir enklere å ta kontakt når vi har et ansikt på hverandre, sier Bang Rande.

Hun var eneste deltaker fra Brønnøysundregistrene, og som et tips til andre i fortsettelsen anbefaler hun å ha med flere fra samme bedrift på et sånt program.

– Det er en erfaring vi har gjort oss. Nå er vi klare for at flere fra oss skal delta på et slikt kompetanseprogram, og håper at planene med et kurs for bærekraftarbeid i offentlig sektor gjennom Kunnskapsparken Helgeland og BDO kan gjennomføres, sier Bang Rande.

 

– Viktig for å levere godt

– De som nå har gjennomført er Helgelands fremste ambassadører på bærekraft!

Det sier prosjektleder Tone Jakobsen i Kunnskapsparken Helgeland. Hun er fornøyd med mottakelsen av ACT NOW, og viser til Bodø Glimt sitt bærekraftarbeid, som de har utviklet i samarbeid med BDO og nordnorsk næringsliv – og oppmerksomheten det har fått.

– Arbeidet har blitt lagt merke til i både inn- og utland og i Glimt gjennomsyrer bærekraft hele organisasjonen. Arbeidet motiverer både sponsorer og partnere og har satt fart på bærekraftarbeidet. Bærekraft er viktig for ACT-bedriftene og resten av verden for å levere godt på den tredelte bunnlinja. Dersom det er interesse for det, setter vi opp programmet flere ganger, sier Jakobsen.

 

Konkret tilnærming

ACT NOW bruker anerkjente metoder for hvordan man kan jobbe med bærekraftig strategi og forretningsutvikling, blant annet SDG Compass, RESTART-rammeverket for å designe bærekraftige forretningsmodeller og har en styrkebasert tilnærming. Dette skal sørge for at deltakerne får et felles kompetanseløft og fortsetter å skape bærekraftige løsninger for Nord-Norge, Paris og hele verden.

– Gjennom fire samlinger i høst har vi i programmet hatt bredt fokus på hvordan konkret jobbe med bærekraftige strategier fra bevisstgjøring til konkret handling og rapportering i de ulike organisasjonene. Det har vært veldig gøy med en dyktig og engasjert gjeng med deltakere fra ACT hvor alle har inspirert hverandre til handling og veien videre, sier Heidi Therese Thommesen, direktør/rådgivning i BDO.

 

Relatert

Her finner du relaterte artikler!

Se alle