Mye vedlikehold utføres unødvendig. Forskning og innovasjon initiert av ACT kan sette en stopper for det.
Grethe Selboe peker ivrig på en skjerm som sier Datadrevet vedlikehold. Stedet er Bergmannskroa på Løkken Verk, anledningen er ACT-samlinga i Orkland.
Grethe Selboe er leder inspeksjon og materialteknologi i MainTech og jobber egentlig ikke med vedlikehold, men i ACT fikk hun et tips.
Monica Paulsen, klyngeleder i ACT og daglig leder i Kunnskapsparken Helgeland, tipset om ekstraordinære koronamidler hos Innovasjon Norge, noe som passet MainTech perfekt. –Vi trenger å få testet ut en ide om at datadrevet vedlikehold er mer bærekraftig enn kalenderbasert. Så lenge det ikke er nødvendig å foreta vedlikehold, bør man la utstyret være i fred sier Grethe Selboe. Ofte skrur man i stykker utstyr, for å være sikker. Hvis vi kan verifisere at datadrevet vedlikehold virker, tror vi flere bedrifter velger å ta systemet i bruk.
– Vi hadde ikke sett muligheten for å søke om disse midlene hvis det ikke var for ACT sier Grethe Selboe, men nå kom ideen servert på sølvfat og med et push fra ACT. Det trengte vi.
“Dette hadde aldri skjedd uten ACT”
Vi søkte midler til et forprosjekt og fikk det. Forprosjektet var ferdig i 2020 forteller Grethe Selboe. – Vi intervjuet tre prosessbedrifter som alle er medlemmer i ACT for å få en ståstedsanalyse. Bedriftene Nexans, Norske Skog og The Quartz Corp var alle positive til ideen og dermed var vi var klare til å gå videre.
Verdifullt samarbeid
– Vi tok kontakt med Intelecy, som vi hadde møtt de på ACT-samlinger før, og Intelecy var positive til å være med. Etter at vi presenterte forprosjektet på et ACT-møte tok StepSolutions kontakt med oss og lurte på om de også kunne være med forteller Grethe Selboe. Prosjektet har nå tre partnere: MainTech har domenekunnskap innen vedlikehold, Intelecy vil vil med sin domenekunnskap og software kunne kjøre «maskinlæringsalgoritmer» for å se om aktuell feil er mulig å forutsi i forkant, mens StepSolution vil kunne være «brobygger» mellom sensordata hos prosessbedriftene som ønsker å ta dette i bruk og algoritmene som Intelecy bygger.
I hovedprosjektsøknaden har vi også SINTEF med på laget. De har vært en nyttig rådgiver gjennom hele prosessen, i tillegg til ACT og Kunnskapsparken Helgeland, som har vært til uvurderlig hjelp for å finne fram i virkemiddel-apparatet. – Jeg synes det er kjempevanskelig å navigere i virkemiddelapparatet. -Hvor er det lurt å søke penger, hva skal være med i søknaden og hva er fristene. Jeg er ganske sikker på at jeg ikke er alene om å føle det sånn. ACT har guidet oss og SINTEF vet hva som må med i en søknad for å lykkes.
“Mellomstore firma som oss har ikke ressurser til å sitte å kunne disse tingene. Dette er ting vi gjør ved siden av alt annet, og det er ingen av oss som kan dette godt nok”.
Vi finpusser søknaden nå, og vi har plass til en bedrift til. Vi ser etter en prosessbedrift som har utfordringer med transportsystem og/eller knusing. Det vil kreve egeninnsats i form av å gjøre utstyr tilgjengelig og ikke minst internt engasjement.
ACT er viktig for samarbeid og innovasjon
Rundt bordene på Bergmannskroa går praten ivrig, og tema er hvordan samarbeid og nye bekjentskaper kan føre til innovasjon. Wenche Brennbakk i SINTEF Norlab sier “Klyngene er gull verdt, men krever deltagelse”. Ole Johan Svorkdal og Øystein Falch Hveding i Washington Mills er enige – Her kan vi finne løsninger på et problem vi ikke engang visste var et problem. Øystein skyter inn at det er fint å få en større krets. – Industrien kan dele erfaringer, være mer åpen, sånn at leverandørene vet hva de skal og kan levere på. Man får litt tunnelsyn i travle dager, derfor er det viktig å prioritere samlinger som dette. Bertil Helseth i Intelecy synes møteplasser som dette gir verdi. – Det er fint med bevisstgjøring og utvide horisonten, se hva andre gjør, hvilke muligheter finnes og hvilke behov kan dekkes.