Dette konkluderte Erlend Bullvåg, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen, Nord universitet, med etter årets årsmøte og partnerskapssamling på Hotell Ramsalt i Bodø. En samling med gode faglige innslag, inspirasjon og koronatilpasset sosialt samvær – der de som ikke kunne være til stede fikk følge programposter på Teams.
Fra scene og skjerm fikk vi høre innlegg fra NORSUS, statens klimainvesteringsselskap Nysnø, som ønsker kontakt med ACT-medlemmer, samt Anders Lundgren, bærekraftsjef i LKAB som snakket om «Bærekraft som trumfkort», både når det gjelder business og rekruttering. Deltakerne fikk høre pitcher fra medlemmene El-watch, Fjutility Development, Glomfjord Hydrogen og Gen2 Energy, og vi fikk høre nytt fra faneprosjekter i klynga som CO2-hub Nord, Hydrogen-hub Mo, The Quartz Corp og Finnfjord sitt karbonfangst- og algeprosjekt. Dermed var programmet spekket med aktører og prosjekter som kan ta industrien store steg nærmere det grønne skiftet.
Øverst f.v. Janni Ekrem fra Nord-Norges Europakontor (NNEO), Finn Nordmo fra Glomfjord Hydrogen, Andreas Brekke fra NORSUS Norsk institutt for bærekraftsforskning, og Ingar Fredriksen fra El-Watch.
Nye veikart
I tillegg jobbet partnerskapet gruppevis med å utarbeide veikart for digitalisering, og identifisere viktige tiltak for å lykkes med de nye grønne verdikjedene, nullutslipp/nullavfall, smartere logistikk og tilgang på kompetanse.
– Resultatene av arbeidssesjonene er svært bra og gir retning for klyngas videre arbeid, sa en fornøyd klyngeleder Monica Paulsen, og fortsetter:
– Det er artig å se så mye engasjement både fra de gruppene som møttes her i Bodø, men også på gruppen som jobbet på Teams.
Hvordan løfte i lag – klyngas rolle i 2022
Under panel-dialogen ledet av Gry Alsos, dekan og professor ved Handelshøgskolen Nord handlet det om hvordan vi i ACT skal løfte i lag.
– En lang industrihistorie her i Norge gjør oss gode i arbeidet med det grønne skiftet, sa Geir Henning Wintervold i Finnfjord.
– ACT må likevel være åpen på å se hva som skjer ute i verden. Det er fortsatt spennende kvantesprang vi kan gjøre. Det er viktig å ha virkemidlene med oss på de store bærende innovasjoner, sa Frode Berg i Elkem Rana.
Erlend Bullvåg, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen, Nord Universitet, oppsummerte to dager med faglig innhold som avslutning på samlinga.
– Klyngen gir forsprang. Ved å øke idekvalitet og satse på åpen innovasjon tiltrekker man seg investorer. Klyngen genererer flere innovasjoner ved å koble klyngemedlemmer, institutter, bedrifter, eksperter på teknologinisjer, Innovasjon Norge, Enova, og lignende. Mer kommersialisering av innovasjon er nødvendig, og klyngen kan være til hjelp. Innovasjon må tas i bruk, markedsføres av noen og kommersialiseres av noen. Langt fra alle ACT-medlemmer er denne noen. Da er det nyttig å trekke veksler på hverandre. Innovasjon og samarbeid gir rå kraft, og mulighetene er store, sa Bullvåg.
– Med 99 medlemmer fortsetter vi jobben for ei bærekraftig omstilling, der vi sammen gjennom økt konkurransekraft kan bidra til videre utvikling av klyngen – for å sette nye innovasjoner ut i livet, nå mål, og dermed øke forutsetningene for radikal miljøinnovasjon i industrien, avsluttet klyngeleder Monica Paulsen.