Gå til hovedinnhold Gå til søk

Prosess21: Fersk rapport om Kinesisk prosessindustri

Det er blitt utarbeidet et kunnskapsgrunnlag på kinesisk prosessindustri. Rapporten er utarbeidet av Innovasjon Norge ansatte i Kina. Rapporten beskriver relevant prosessindustri i Kina, hvordan denne industrien er delvis re-lokalisert fra kystnære regioner mot regioner lenger vest i Kina.

Forflyttingen skyldes bedre betingelser for tilgang på energi, lavere lønnskostnader og mer støttende regionale finansielle ordninger. Den beskriver også hvordan overkapasitet er og har vært en langvarig utfordring i industrien. Rapporten beskriver hvordan kinesisk industri er under endring som følge av den kinesiske økonomiske transformasjonen som innebærer øket trykk på energiøkonomisering, produktsammensetning vs. kapasitet og miljøutslipp.

I rapporten er det også delt mye informasjon av mer generell karakter med initiativer som Belt and Road Initiative (BRI), Made in China 2025, og New Infrastructure Campaign (NIC). Sistnevnte som skal bidra til vekst som følge av Covid 19-pandemien. Videre beskrives hvordan det legges til rette for gjøre Kina mer selvforsynte og bidra til øket nasjonalt forbruk (Internal circulation) og kombinert med eksportstrategi (Dual circulation). Dessverre har det ikke vært mulig å inkludere innhold i den 14.ende fem-års-planen.

Rapporten er beskrevet ut i fra forhold slik de er sett i Kina. Den beskriver derfor ikke Kina som en betydelig konkurrent til norsk prosessindustri. Det pekes derimot på enkelte samarbeidsområder.

Rapporten er tilgjengelig i en full og kort versjon

Relatert

Her finner du relaterte artikler!

Se alle